luni, 6 ianuarie 2014

Top 10 filme ''Vreau să văd'' în 2014

2013 a fost pentru iubitorii celei de-a şaptea arte un an interesant se spune. Pentru mine, a fost un an ceva mai slab în materie de filme, cu mai multe dezamăgiri, dar totuşi, ca de obicei, şi cu câteva surprize. Dar e timpul să ne concentrăm pe 2014, care va aduce fel şi fel de filme noi. Din nou, unele vor dezamăgi, iar altele vor surprinde. Continuând tradiţia, vă propun să citiţi lista de mai jos cu cele 10 filme pe care eu personal le aştept cu interes anul acesta. În general, aleg peliculele după simpatii: actori care-mi plac enorm şi pe care vreau să-i văd în orice film nou, indiferent de gen sau de rol. Însă, mai găsesc şi filme care pornesc de la o premisă atât de interesantă (şi ciudată) încât mă face extrem de curios. La fiecare film din lista de mai jos puteţi afla când va sosi în cinematografele noastre, despre ce e vorba în linii mari şi de ce cred eu c-ar merita văzut. Filmele de mai jos nu sunt într-o anumită ordine şi pot suferi schimbări la data de lansare. Voi actualiza articolul atunci când va fi cazul. Spor la citit !


1. Dumb and Dumber To / Mai tăntălău, mai gogoman - comedie
Când: 12 decembrie 2014
Despre: Continuarea comediei clasice din 1994 ce îl transforma pe Jim Carrey într-un mare star şi în unul dintre cei mai bine plătiţi actori, ajunge în sfârşit în cinematografe. Deşi detaliile despre noul film sunt bine păzite, după spusele regizorilor, cei doi buni prieteni, Lloyd şi Harry (Jeff Daniels, foto dreapta) vor porni într-o nouă călătorie pentru a o găsi pe fiica nelegitimă a celui din urmă.
De ce: Vreau să văd o comedie bună cu Jim Carrey şi sper ca în sfârşit, asta să fie. Deşi teoretic ar trebui să fie un mare succes, cu uşurinţă ar putea claca, şi să fie un dezastru atât în materie de încasări cât şi de critică. Sper să nu fie cazul, Jeff Daniels declarând că întreaga echipă nu face filmul pentru bani, ci doar din plăcere şi pentru că scenariul e extrem de hilar. Jennifer Lawrence va avea o apariţie cameo în film.

2. Before We Go (fostul 1:30 Train) - dramă
Când: Septembrie 2014 (Festivalul de film de la Toronto)
Despre: După un scenariu de Ron Bass (Rain Man, Iubire fără sfârşit), această dramă independentă se concentrează pe o femeie (Alice Eve) care pierde, după cum spune şi titlul, trenul de 1 şi jumătate, la asta adăugându-se faptul că a fost jefuită. Disperată, căci trebuia să ajungă acasă înaintea soţului ei (why ?), femeia trebuie să stea în gară pe parcursul nopţii până-n ziua următoare când speră că va putea cumva să ajungă acasă. Un muzician de stradă (Chris Evans), văzând-o atât de îndurerată se oferă să-i ţină companie. De la mici discuţii banale până la cele serioase nu mai e decât un pas, iar cei doi vor afla multe detalii interesante unul despre celălalt, pe parcursul unei nopţi care se anunţă a fi una lungă.
De ce: Debutul regizoral a lui Chris Evans (Căpitanul America) se vrea a fi după spusele acestuia, o dramă în vena trilogiei Before (Sunrise, Sunset, Midnight) cu Ethan Hawke şi Julie Delpy în rolurile principale: buget redus şi mult dialog. Îmi place foarte mult Evans, îl urmăresc de mulţi ani şi chiar vreau să văd ce a făcut aici. Sper să fie o surpriză plăcută.

3. Captain America: The Winter Soldier / Căpitanul America: Războinicul iernii - acţiune SF
Când: 4 aprilie 2014
Despre: Urmarea peliculei Captain America: The First Avenger din 2011, continuă aventurile lui Steve Rogers în lumea modernă. Încercând să se adapteze, acesta se confruntă cu un camarad din trecut, dar are şi mai mulţi aliaţi. Robert Redford apare şi el în film în rolul agentului Alexander Pierce.
De ce: Mi-a plăcut prima parte şi sper ca şi asta să fie la fel de reuşită. Deşi din trailer se observă tonul mult mai întunecat şi realist în comparaţie cu orginalul, sper să aibă şi ăsta câteva momente amuzante, care au făcut deliciul primului film.

4. Playing it Cool (fostul A Many Splintered Thing) - comedie romantică
Când: 26 decembrie 2014 (zvon)
Despre: Terminăm tot cu Chris Evans, care apare anul acesta în 3 filme, lucru ce-mi place. El (Evans), un tânăr scriitor deziluzionat de dragoste, o întâlneşte pe Ea (Michelle Monaghan), femeie visurilor lui la un bal de caritate. Pozând într-un filantrop, se duce de mai multe ori, doar pentru a fi în preajma ei, vrând să-i cucerească inima. Singura problemă, fata este logodită. Va renunţa sau va lupta până la capăt ?
De ce: Sincer, nu l-aş fi pus pe lista celor mai aşteptate filme de anul acesta, deşi l-aş fi văzut oricum când ar fi fost lansat, pentru că-mi sună a comedie romantică generică, plină de clişee. Totuşi, apare până la urmă în top deoarece membrii distribuţiei au spus în mai multe interviuri că asta e de fapt o anti-comedie romantică, şi că scenariul este atât de imprevizibil cu fiecare secvenţă, amintind ca stil de filmul francez Amelie din 2001 cu Audrey Tautou, fapt ce mă face foarte curios. N-aş vrea să fiu minţit şi să fie o surpriză plăcută, însă sunt foarte sceptic. În imagine, puteţi vedea primul poster al filmului care ne spune că dragostea... e un act de echilibru. Justin Reardon, un regizor de spoturi publicitare îşi face aici debutul în film.

5. No Stranger Than Love - comedie romantică
Când: 2014
Despre: Un alt film care apare pe listă datorită scepticismului meu. No Stranger Than Love spune povestea unei profesoare de artă (Alison Brie, foto stânga) dintr-un mic orăşel. Deşi nu se poate plânge că n-a primit oferte de a începe o relaţie cu un bărbat sau altul, nici unul nu i-a trezit interesul. Problema e că la un moment dat i se pune pata pe un profesor de educaţie fizică (Colin Hanks, dreapta), dar care e căsătorit. Mânaţi de hormoni, cei doi vor s-o facă lată până la urmă acasă la profesoară. Când ajung la locul faptei, ce să vezi, o gaură neagră iese de nicăieri şi-l ''absoarbe'' pe omul nostru în ea. Fata va face echipă în găsirea lui (???) cu un străin (Justin Chatwin, centru) venit în oraş care vrea să-l găsească pe profesor cu orice preţ deşi nu spune de ce.
De ce: Un film care sună atât de... ciudat, ca să nu zic prostesc şi fără nici o noimă. Totuşi, suntem asiguraţi de regizor, Nick Wernham, debutant în ale filmului de orice fel, că proiectul e o poveste frumoasă, o metaforă mai exact despre imprevizibilitatea dragostei şi cum poate ea apărea în cele mai inoportune momente.

6. Rudderless - dramă
Când: 24 ianuarie 2014 (SUA, Festivalul de film de la Sundance)
Despre: Un tată îndurerat ce tocmai şi-a pierdut fiul, găseşte în camera acestuia mai multe casete ascunse cu demo-uri şi versuri pe care acesta le-a scris. Şocat şi bucuros totodată de descoperire, tatăl pune bazele unei formaţii unde în amintirea fiului său începe să cânte melodiile compuse de acesta.
De ce: Primul film regizat de William H.Macy ar putea fi chiar bun. Îmi place premisa, plus că vine la pachet cu o distribuţie pe măsură printre care Billy Crudup (centru), Laurence Fishburne, Felicity Hauffman, Anton Yelchin (dreapta) şi însuşi Macy, care-şi adjudecase rolul principal însă a renunţat (păcat), şi va avea o apariţie cameo din câte se pare. Filmul va avea premiera la sfârşitul lunii la Festivalul de Film Sundance, cel mai prestigios festival american dedicat producţiilor independente.

7. Guardians of the Galaxy / Gardienii galaxiei - sf
Când: 1 august 2014
Despre: O nouă peliculă după nişte benzi desenate marca Marvel. Acţiunea filmului are loc în secolul 31, unde un grup de supereroi, unul mai ciudat decât altul, printre care o extraterestră, un robot, un copac vorbitor şi un raton bătăios, este nevoit să lupte pentru a proteja galaxia de diferite ameninţări.
De ce: Cu o premisă extrem de trăsnită şi de ofertantă în acelaşi timp, Guardians of the Galaxy ar putea şi sper că va fi ceva foarte original şi creativ, având în vedere şi bugetul enorm alocat. În distribuţie găsim staruri în plină ascensiune, dar şi actori consacraţi printre care Chris Pratt, Zoe Saldana, Glenn Close, Benicio Del Toro, Bradley Cooper, Vin Diesel, John C. Reilly, Michael Rooker sau fostul luptător de wrestling Dave Bautista.

8. Into the Woods / În inima pădurii - muzical
Când: 25 decembrie 2014
Despre: Adaptare după muzicalul multipremiat cu acelaşi nume jucat pe Broadway, Into the Woods este o fantezie muzicală ce adună laolaltă personaje cunoscute din poveştile fraţilor Grimm în această poveste despre un brutar (James Corden) şi soţia lui (Emily Blunt) care vor să-şi întemeieze o familie, însă sunt blestemaţi de o vrăjitoare malefică (Meryl Streep, foto).
De ce: Johnny Depp are un rol secundar aici, iar faptul că îl va interpreta pe lupul cel rău, care-i dă târcoale Scufiţei Roşii, mă face să nu mai am răbdare până la premieră. Sunt mare fan al lui Depp şi în special al personajelor nebune / ciudate pe care le interpretează (Edward, Pălărierul nebun, Sweeney Todd, Jack Sparrow) aşa că eu cel puţin sunt foarte încântat.

9. The Cobbler - dramă
Când: 11 septembrie 2014 (Festivalul de Film de la Toronto)
Despre: Noul film al lui Tom McCarthy, regizor nominalizat la Oscar pentru The Station Agent (2003) şi The Visitor (2007) spune povestea unui cizmar care are abilitatea de a intra în pielea oamenilor ale căror pantofi îi repară.
De ce: Adam Sandler se întoarce la dramă, după Ameţit de dragoste (2002) şi Acoperă-mi inima (2007), într-un rol ce i-ar putea aduce din nou laude. Mă intrigă subiectul, Sandler e ok în unele filme, plus că orice cu Steve Buscemi (dreapta) în distribuţie e instant mai bun şi pe lista mea de filme obligatorii de văzut. Dustin Hoffman are şi el un rol aici.

10. Burying the Ex - comedie horror
Când: 4 septembrie 2014 (Festivalul de la Veneţia)
Despre: Max (Anton Yelchin) e un băiat de treabă care e într-o relaţie cu o fată foarte frumoasă, Evelyn (Ashley Greene, foto). După ce hotărăsc să se mute împreună, fata devine foarte geloasă şi posesivă, iar tânărul ar vrea să pună punct, însă îi e cam frică. Întâmplarea face ca fata să moară într-un accident banal, doar ca să revină din morţi, ca şi zombie, după câteva zile, hotărâtă să-l recâştige pe Max prin orice modalitate.
De ce: Noul film al lui Joe Dante, autorul clasicului Gremlins din 1984, mizează pe o poveste cel puţin interesantă şi pe o distribuţie tânără, carismatică şi talentată în frunte cu Yelchin, pe care îl îndrăgesc foarte mult şi-l consider un mare talent la cei 24 ani. O veţi mai vedea pe Alexandra Daddario, cunoscută datorită seriei Percy Jackson.

Cam astea ar fi alegerile mele, într-o leapşa pornită de Angela de la AnzhelaMovies, care mi-a luat-o înainte anul ăsta. Câţiva cinefili dintre cei pe care îi urmăresc au deja lista publicată pe blogurile lor, şi aici mă refer la Ionuţ, Marian, Andres. Dau mai departe leapşa la Jovi, Teo, Adrian, Mono, Laura, băieţilor de la Cinefilul de serviciu. Acestea fiind zise, vă urez la mulţi ani şi un an nou cât mai bun !

2 comments:

Anonim spunea...

Multumesc pentru leapsa, chiar ma intrebam ce o fi de vazut anul asta.
O sa incerc sa imi "fac tema" cat de curand.
La multi ani!

Filme si Seriale spunea...

O lista buna dar putin incompleta pentru anul 2014, care asa cum ai spus si tu pare mai bun decat 2013. As mai fi adaugat "X-Men: Days of Future Past", "Godzilla", "Teenage Mutant Ninja Turtles", etc

Trimiteți un comentariu